2018. május 10.-ei vállalkozói fórum

A 2018. május 10.-ei vállalkozói fórum Makón a Korona Étterem és Konferencia-központban került megrendezésre, melynek tárgya: A Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. és a Nemzeti Vidék Hálózat pályázati fóruma, amelyen az elérhető, népszerű pályázati lehetőségekről esett szó, mind vállalkozások, mind a lakosság számára.
A résztvevők helyszínre való érkezését és regisztrációját követően egy rövid köszöntővel nyitotta meg a pályázati fórumot Farkas Éva Makó Város Polgármestere és Lévai Zoltán a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója.

A fórumon az alábbi témájú előadások hangzottak el:

  • Pályázati lehetőségek a vállalkozásfejlesztésben, előadója Sarok Krisztián – tanácsadó, Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.
  • Leader pályázati aktualitások – Térségi vállalkozások fejlesztése, előadója Szalay Tamás – Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport Munkaszervezet vezető.

Fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válásának lehetőségei, előadója Feleky Gábor Attila – projektmanager DARTKE.

A fórumokon való egyesületi részvétel elsődleges célja, hogy a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesületpályázati felhívásai bemutatásra kerüljenek. A fórumon a Széchenyi Programiroda munkatársai elsősorban a GINOP programokat, a Nemzeti Vidék Hálózat előadója a Vidékfejlesztési Programot, a munkaszervezet képviselője pedig a LEADER helyi felhívásokat mutatta be, annak a többi programmal való kiegészítő jellegét taglalva.

A fórumokon résztvevők fokozott érdeklődést mutattak a stratégia intézkedései iránt, hiszen korábbi LEADER pályázatok kapcsán már sok térségbeli szerzett forrást fejlesztéseihez. A stratégiatervezés előzményekről szóló ismertetést követően a megjelent intézkedések részletesen bemutatásra kerültek.

A fórumokon a Programiroda és Nemzeti Vidék Hálózat előadói mellett a munkaszervezet képviselője vetítéssel kísért előadás formájában bemutatta a helyi felhívások kivonatait. Minden helyszínen az önkormányzati, a vállalkozói és a civil szféra képviselői is megjelentek. A fórumokon résztvevők fokozott érdeklődést mutattak a felhívások iránt, hiszen korábbi Leader pályázatok kapcsán már sok térségbeli szerzett forrást fejlesztéseihez. A tervezési előzményekről szóló beszámolót követően a tervezett intézkedések részletesen bemutatásra kerültek. Figyelembe véve a rendelkezésre álló forrás mértékét a tervezett projektekkel kapcsolatban számtalan kérdés fogalmazódott meg, amit a munkaszervezet helyben megválaszolt, illetve feljegyzés után megvizsgált. A fórum előadói komplexitása biztosította, hogy a pályázatok iránt érdeklődő ügyfél megtalálja a vállalkozása, vagy szervezete számára elérhető forrásokról szóló szakszerű információkat.  Az előadásokat követően az érdeklődők helyben megkeresték az egyes pályázati területek előadóit és közvetlenül, részletekbe menően be tudták mutatni a fejlesztési elképzeléseiket, majd ennek ismeretében személyre szabott válaszokat kaptak a programokat ismerő szakembertől.

A pályázati felhívásainkat 13 fő ismerte meg jelenléti ív szerint.